Om Kullar & Klang
Om oss
Historik
Arkiv
Hållbara Projekt
Videos 2020
Videos 2021
Videos 2022

Galleri Garage

2022

7 juli Säsongsstart med vernissage, kl 13.00 - Visionen. Hela sommaren utvecklas visionen. Träkonstnären Kenneth Petersson och Slöjdaren Ylva Göransson skapar ett rum att locka till nya visioner i Galler Garage. Kom in med dina idéer till en klimatsmart framtid. Gör din röst hörd för biosfärområdet Vindelälven-Juhttátahkka!
kenneth-p2.jpg ylva-g2.jpg visionen2022-ny.jpg

2021

I år är vi så glada över att ha Helena Bylund som utställare. En bildkonstnär som berör!

Helena berättar om sig själv:
"- Jag läste konst och formgivning på gymnasiet och efter det började jag ta porträttbeställningar. Min första utställning var på biblioteket i Vännäs, och mina första darriga porträtt gjordes till tålmodiga vännäsbor som lät sina barn sitta modell. Efter det följde en period på resande fot men måleriet följde alltid med mig. Etiopien och dess kultur har präglat mig starkt då mamma är född och uppvuxen där. Laos blev en fördjupad bekantskap då familjen flyttade dit, men det var i Belgien jag själv slog mig ner i några år. Särskilt hemma kände jag mig i Ardennerna med det lokala konstlivet i den lilla byn Bertrix. Där tog jag lektioner i skulptur och abstrakt akvarell och började även göra porträtt i olja. Ett särskilt minne därifrån är när min lilla son smugit sig ner i ateljén och ”hjälpt till” med en målning på 4 personer, som just höll på att bli färdig. Oljan torkar väldigt långsamt på paletten, så han kunde obehindrat ta vid där jag hade lämnat mitt arbete, på duken liksom på sina egna armar. Stolt visade han upp sitt mästerverk, en konstnär i sina egna ögon och vem var jag att säga emot? Han hade ju bara gjort som jag.

När jag flyttade tillbaka till Sverige fördjupade jag mitt konstnärsskap ytterligare på Umeå konstskola. Det var två år med inspirerande lärare och underbara klasskompisar. Jag träffade även mitt livs kärlek, Erik Andersson där, en begåvad konstnär och musiker som följde med mig när jag flyttade tillbaka till Vännäs. Den kreativa miljön på konstskolan inspirerade mig till att driva kulturhuset Gulhuset under några roliga intensiva år. Med stöd av fina vänner i Vännäsbygdens konstförening inhystes ateljéer, ordnades kurser och utställningar.

Inför utställningen på Kullar & Klang har jag målat ett antal bilder i akryl, med motiv från min vardag. Mest frekvent figurerar min lilla dotter, nu 2,5 år. Jag var höggravid med henne under sommaren 2018 när det var värmebölja och skogsbränder rasade i Sverige. Liksom med mitt första barn väckte denna graviditet min miljömedvetenhet på nytt. Glädjen att bära henne delades med sorgen över hennes arv. Vilket livsutrymme kommer finnas kvar när hon blir stor?

När jag kom hem från BB överväldigades jag av känslan att mitt liv gick ut på att producera sopor. Vilken kultur föddes hon in i egentligen? Vi handlade mat som fraktats över hela jorden, inlindade i plast som i enorma mängder skulle fraktas till återvinningen. Allt detta skräp tornade upp sig för mina ögon och blev en symbol för den globala förstörelse som driver våra ekonomier. Men sorgen och grubblerierna över den jag själv är i allt detta och den tid vi lever i bröts och bryts ständigt av det lilla barnets närvaro. Hon hjälper mig att återvända till nuet som här fortfarande bär skönhet, trygghet och överflöd. Ett stilla liv i omställning bjuder på vidunderliga äventyr genom hennes ögon. Hon upptäcker världen och sig själv i den. Jag känner stor tacksamhet för de stunder jag delar med henne. Jag delar några av de ögonblicken med er.

Sedan har vi motiv med skärmar. Alltid närvarande blir de för mig ett ständigt hot om att bli slukad. Distraktionen lockar och pockar på min uppmärksamhet, vaggar mig in i dvala i ett digitalt rum där naturens tid och tyngd upphör, verkligheten känns som en dröm. På mina bilder lyser skärmarnas ljus på mina närmastes ansikten. Alltid i ett kallt sken.

I arbetets gång har jag särskilt jobbat med två olika tekniker som låter ögat göra den optiska blandningen av färgerna. Torr färg i tunna genomsläppliga lager eller opak färg i stora pixlar. I måleriet är det just arbetet med att verkligen upptäcka, eller urskilja, motivets olika nyanser och återskapa dem i färg på duken som ger mig störst tillfredsställelse. Det ger mig en känsla av att förstå ett litet fragment av naturens ogripbara storhet.

Kontakta Helena på mail: bylundhelena@hotmail.com eller Instagram: helbylen
2020

Årets utställare i sommar på Galleri Garage är Ann Mari Simonsson från Granö visar sin konst. Vernissage lördag den 27 juni kl 13.
Välkommen!
2018:

I år 2018 har vi äran att ha Kenneth Petersson som utställarre. En fantastisk träkonstnär.

Vernisage på Kullar & Klang Festivalen 2 juni

Kenneth Petersson
kenneth_petersson.jpg

kenneth_petersson3b.jpg

Jag är född och uppvuxen i Holmsund och ända sedan barnsben har jag varit i träets våld, inspirerad av en finsnickare till morfar och båtbyggande farbröder på Tjörn.
Minns från tidigt lukterna i verkstäderna, den särpräglade doften av sågad ek sammanvävd med ångor från linolja och tjära, doftminnen så påtagliga...
Att få sitta där och kreta med den första kniven och höra den stora bandsågen vina, planhyveln morra, yxhuggen klinga, det är hågkomster som satt djupa spår, det kan jag se idag.

När jag under några år på sjuttiotalet bodde på Åland hade jag förmånen att få träffa Runar Salminen, småbrukare, skulptör och poet.
Mötet var omtumlande och där och då blev jag alltmera varse träets inneboende väsen. På allvar började jag då se vad som dolde sig i trästycket och kanske också hur jag skulle kunna gå till väga för att locka fram det som gömde sig inne bland vindlingar och fibrer.
Precis så arbetade Runar, det handlade om att vara på träets sida, inte gå på tvärs och tvinga fram det som inte fanns där. Och detta sätt att förhålla sig blev ju än mera tydligt i mina farbröders båtbyggande och i morfars skärsvarvande och möbeltillverkning, gå med träet, tvinga inte fram former som inte ligger i träets själva natur.

Genom åren har jag deltagit i en rad visningar, bl.a. i konsthantverkskollektivet Nävagjorts regi, ett kollektiv som jag var med att starta 1979. Sommaren 1989 firade vi tio-årsjubileum med en stor samlingsutställning i Västerbottens museum. I juni 1999 ställde jag ut i Holmöns Båtmuseum och i juli ytterligare en utställning tillsammans med keramikern Annmari Simonsson, Granö.

Och nu 2018 på Galleri Garage som del av Kullar & Klangs verksamhet i Vännforsbäck.
Hitta hit
Här är Kullar & Klang i Vännforsbäck

kartavnfrsback.jpg

Ta cykeln = bra motion, bättre hälsa och gratis parkering!
Åk pendel till Vännäsby och cykla till Vännforsbäck
norrtag.se eller via SJ

Fråga varandra om samåkning på Kullar & Klangs facebooksida eller via samåkningstjänsterna resihop.nu, samåkning.se eller skjutsgruppen på Facebook

Bidrag
Alla arrangemang skapas av idéellt arbete - bidrag till Föreningen Kultur & Människa, som driver Kullar & Klang, tas tacksamt emot på Swish-nummer 1230364984.

Frågor
Undrar du över något - kontakta oss på info@kullaroklang.se eller på mobil 076-141 47 90

Välkommen till Kullar & Klang och vackra Vännforsbäck!
motkullarna2014.jpg
Upp

Hem  

Webbdesign: www.krylla.com
Valid HTML 4.01 Transitional